مشاوره ازدواج یکی از انواع مشاوره روانشناسی می باشد که از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه، ازدواج تبدیل به یکی از مهم ترین تصمیماتی شده که هر فرد در زندگی شخصی خود خواهد گرفت. تصمیمی که بر اساس احساسات ، منطق و آینده نگری گرفته می شود. اما گاهی اوقات، زوجین در طول زندگی مشترک خود با چالش ها یا مشکلاتی مواجه می شوند که ممکن است که بر کیفیت رابطه آن ها تاثیر بگذارد. در چنین شرایطی، مشاوره ازدواج می تواند راهکاری موثر برای حفظ و تقویت روابط زناشویی باشد.
مشاوره ازدواج چیست؟
مشاوره ازدواج یا زوج درمانی روشی برای راهنمایی و کمک است. مشاوره ازدواج، زوج هایی را که قصد تشکیل زندگی مشترک دارند و همچنین به زوجین برای شناسایی اختلاف ها و مشکلات و بهبود روابط بین آن ها از طریق روانشناسی ازدواج کمک می کند.
مشاوره ازدواج توسط روانشانسان مجاز به عنوان مشاور ازدواج و خانواده انجام می گیرد. جلسات مشاوره معمولا با حضور زوجین انجام می شود، یا گاهی اوقات به تشخیص مشاور و برای شناسایی بهتر مشکلات، جلسات تک نفره انجام می شود.
چرا باید از مشاوره ازدواج استفاده کنیم؟
خیلی از زوج ها به دنبال این هستند که بدون استفاده از مشاوره ازدواج مشکلات بین خودشان را رفع کنند، در حالی که مشاوره ازدواج می تواند در بسیاری از جنبه های زندگی مشترک برای رفع مشکلات به آن ها کمک کند. علاوه بر این زوج هایی که قصد تشکیل زندگی مشترک دارند می توانند به کمک مشاوره ازدواج به درک و شناخت عمیق تر و بهتری نسبت به یکدیگر برسند.
همچنین بیشتر زوج ها نمی توانند احساسات و انتظاراتشان از یکدیگر را به درستی بیان کنند. در چنین مواقعی، مشاوره ازدواج بهترین راه برای رفع مشکلات قبل و بعد از ازدواج است.
به صورت کلی در جواب سوال “چرا باید از مشاوره ازدواج استفاده کنیم؟”
می توان گفت این مشاوره برای حل مشکلاتی که در زیر آمده به زوج ها کمک می کند:
- مشکلات ارتباطی
- مشکلات جنسی
- اختلاف نظر درباره تربیت فرزندان
- سوءمصرف مواد
- عصبانیت
- خیانت
- خشونت خانگی
چه زمانی استفاده از مشاوره ازدواج ضرورت دارد؟
در مواردی اختلاف بین زوجین از تفاوت خصوصیات و ویژگی فردی آن ها به وجود می آید و این تفاوت ها منجر به اختلاف سلیقه و نظر می شود.
در این مواقع، به دلیل اینکه زوجین مهارت گفتگو را به خوبی یاد نگرفته اند، نمی توانند در مورد اختلاف سلیقه خود با یکدیگر گفتگو کنند. بنابراین هر یک از آن ها تلاش می کنند تا حرف، نظر و عقاید خود را به دیگری تحمیل کنند که نتیجه آن ایجاد شکاف در روابط و مشکلات فراوان است. به همین دلیل توصیه می شود در شرایط و موقعیت های زیر حتما به سراغ مشاوره ازدواج بروید:
- بی تفاوت شدن شما یا همسرتان نسبت به یکدیگر
- مشاجره، دعوا و تعامل ناکارآمد با همسر
- پنهان کاری یا دروغگویی
- عدم وجود صمیمیت در روابط
- بحث های مداوم در مورد کوچک ترین مسائل
مشاوره قبل از ازدواج چگونه است؟
جلسات مشاوره معمولا با حضور زوجین انجام می شود، یا گاهی اوقات به تشخیص مشاور، جلسات را برای مدتی به شکل تک نفره برگزار می کند. جلسات مشاوره ازدواج اغلب یک یا ۲ بار در هفته تشکیل می شوند و هر جلسه به طور معمول حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد.
اغلب زوج هایی که درباره مشاوره ازدواج سوال می پرسند، می خواهند بدانند دوره این جلسات چه مدت ادامه پیدا می کند. به طور کلی تعداد جلسات زوج درمانی متناسب با نوع و میزان مشکلات موجود در روابط زوجین از چند ماه تا چند سال متغیر است.
برخی از زوجین ممکن است که از جلسات مشاوره نتیجه مطلوبی که می خواهند را کسب نکنند. دلیل اصلی اثر بخش نبودن این جلسات معمولا به دلیل تلاش ناکافی زوجین برای بهبود روابط یا مراجعه به مراکز مشاوره نا معتبر است. بنابراین اگر شما هم تجربه موفقی از این جلسات نداشتید، حتما بررسی کنید که دلیل نتیجه نگرفتن شما از مشاوره ازدواج چیست؟ معمولا در طول این جلسات، مشاور مهارت هایی را به زوجین آموزش می دهد که یادگیری این مهارت ها به تقویت روابط آن ها کمک می کند. این مهارت ها عبارت اند از:
- مهارت حل مسئله
- توانایی برقراری ارتباط درست
- مهارت گفتگو و بحث منطقی
آیا مشاوره ازدواج فایده ای دارد؟
شاید با وجود مشکلاتی در رابطه زناشویی از خود بپرسید آیا مشاوره ازدواج واقعا مشکلات شما را حل میکند؟ در تحقیقاتی که در سال 2017 بر روی تعدادی از زوجین با سنین و نژاد های مختلف انجام شد، مشخص شد که مشاوره ازدواج بسیار مؤثر است. بسیاری از روابط در بازه زمانی ۱۸ ماه پس از شروع مشاوره به میزان زیادی بهبود پیدا کرده بودند.
در تحقیقات دیگری که در همان سال انجام شد نشان می دهد که روابط بسیاری از زوجین ۲۴ ماه پس از شروع جلسات بهبود پیدا کرده است. به طور کلی روان شناسان معتقدند که هدف از مشاوره ازدواج باید تغییر الگوهای تعامل و ارتباط عاطفی باشد. اگر هدف این باشد و مشکلات به درستی شناسایی شوند، زوج درمانی واقعا فایده خواهد داشت.

مهم ترین سوالات جلسه مشاوره ازدواج چیست؟
مهم ترین سوالات جلسه مشاوره ازدواج چیست؟
زوج ها باید در جلسات مشاوره ازدواج حضور فعالی داشته باشند. اگر مشاور ببیند زوجین از صحبت کردن خجالت می کشند یا نمی دانند بحث را از کجا شروع کنند، با روش های مختلف آن ها را وادار به صحبت در مورد مشکلاتشان می کنند.
در این جلسات سوالاتی را مشاور مطرح می کند که ممکن است شما تاکنون به آن ها توجه نکرده باشید. این سوالات کمک می کنند تا شما مسائلی را که به دلیل استرس یا احساسات زیاد فراموش کرده اید یا به آن ها فکر نکرده اید، به خاطر بیاورید و در طول جلسه مشاوره درباره آنها تامل کنید و بپرسید.
از مهم ترین و پر تکرار ترین سوالاتی که در جلسات مشاوره ازدواج توسط مشاور و مراجعه کنندگان مطرح می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- چگونه تنش را در خانواده مدیریت کنیم؟
- چه راهکار هایی برای رفع مشکلات مالی در خانواده وجود دارد؟
- مشکل اصلی ازدواج شما کجاست؟
- احساس شما در مورد روابطتان چیست؟
- بیشتر از همه چه چیزی شما را در زندگی زناشویی اذیت می کند؟
- آیا به همسرتان اعتماد دارید؟
- آیا به طلاق و جدایی فکر می کنید؟
- آیا میزان صمیمیت شما با همسرتان کافی است؟
- آیا شخص دیگری در زندگی شما یا همسرتان وجود دارد؟
- آیا به همسرتان علاقه مند هستید؟
- از مشاوره ازدواج چه انتظاری دارید؟
- آینده رابطه خود را چگونه می بینید؟
- آیا به نظر شما راهی برای ترمیم رابطه آسیب دیده شما و همسرتان وجود دارد؟
در جلسات مشاوره ازدواج به این نکات دقت داشته باشید!
شاید برای اولین جلسه مشاوره کمی استرس داشته باشید و این حالت کاملاً طبیعی است. قبل از شرکت در جلسات مشاوره به این نکات حتما توجه داشته باشید.
- شاید در چند جلسه اول برای شما مشکل باشد که دررابطه با مسائل و چالش های زندگی شخصی خود با روان شناس صحبت کنید. حتی ممکن است جلسات با سکوت زوجین سپری شود و یا حتی به مشاجره بکشد. این مسائل طبیعی و قابل درک هستند. روان شناس در جلسات مشاوره به عنوان یک میانجی عمل می کند و به شما کمک می کند تا با احساسات خود کنار بیایید.
- در بعضی مواقع شاید لازم باشد که به تنهایی در جلسات مشاوره ازدواج شرکت کنید چون شریک زندگی شما از شرکت در جلسات مشاوره خودداری می کند. اصلاح رابطه با این شرایط و تنها با تلاش های یک نفر چالش های بیشتری دارد. اما باز هم می توانید با به کارگیری مهارت هایی که در طول جلسات یاد گرفته اید به بهبود رابطه خود کمک کنید.
- مشاوره های ازدواج معمولاً در کوتاه مدت به نتیجه می رسند و تنها به چند جلسه مشاوره نیاز دارند. اما برخی دیگر ممکن است تا چند ماه جلسات مشاوره را ادامه دهند. تعداد جلسات به وضعیت رابطه شما و میزان تلاش شما بستگی دارد. گاهی ممکن است در جلسات مشاوره زوجین کم کم متوجه شوند که تفاوت های آن ها زیاد یا بنیادی است و رابطه آن ها آشتی ناپذیر است. در این حالت زوجین باید به رابطه بین خود پایان دهند و ادامه جلسات در راستای مهارت های پایان دادن به رابطه پیش رود.
- ممکن است مشاور شما در هر جلسه تمریناتی پیشنهاد دهد تا در خانه انجام دهید. در این شرایط باید آموخته های خود را در خانه عملی کنید. بهعنوان مثال ممکن است روان شناس از شما خواسته باشد که هر روز چند دقیقه در مورد مسائل غیر استرس زا با یکدیگر صحبت کنید. در طول این چند دقیقه نباید هیچ چیزی مانند تلویزیون، تلفن صحبت شما را قطع کند.
- ممکن است یکی از زوجین دچار بیماری روانی، سو مصرف مواد یا این چنین مسائل باشد، در این حالت ممکن است روان شناس از کمک سایر متخصصان استفاده کند.
در نتیجه
مشاوره ازدواج، فارغ از اینکه در چه مرحله ای از رابطه قرار دارید، می تواند ابزاری قدرتمند برای تقویت پیوند شما و ایجاد یک پایه محکم برای آینده شما، زوجین عزیز باشد و با مشاوره ازدواج می توانید به یک زندگی مشترک شاد تر و پایدار تر دست پیدا کنید.
برای بیشتر آشنا شدن با سوالات مشاوره قبل از ازدواج و یا مشاوره گرفتن به صورت آنلاین می توانید به خرد جمعی مراجعه کنید و سوالات و مشکلات خود را با متخصصان و مشاوران خبره ما در میان بگذارید.
قدرت گرفته از گروه کاروداتیس
دیدگاهتان را بنویسید